Kako zmanjšati in pravilno ločiti odpadke na pikniku

Bliža se poletje in z njim čas piknikov. Ker na njih tradicionalno pridelamo ogromno količino odpadkov, smo pripravili nekaj preprostih idej za spremembe, ki ne bodo bistveno vplivale na vaš proračun (oz. bodo stroške celo zmanjšale).

Pri načrtovanju piknika lahko zmanjšamo količino odpadkov in smo prijaznejši do okolja, če:
    • nakupujemo z lastno embalažo;
    • kupimo pijačo v povratni embalaži (steklenice, sodčki);
    • prosimo goste, da prinesejo svoj pribor, krožnike in kozarčke;
    • si izposodimo kozarčke za večkratno uporabo (lahko pri Komunali Škofja Loka, ponujamo jih po ceni 0,07 € + DDV na kozarček);
    • v trgovini izberemo lesen pribor in biorazgradljive krožnike,
    • uporabimo dekoracijo iz papirja.
Na pikniku pripravimo kotiček za ločevanje odpadkov z jasnimi oznakami:
  • biološki odpadki + lesen pribor + biorazgradljivi krožniki + papirnati serveti,
  • embalaža,
  • ostali odpadki,
  • steklenice (če niso povratne) …

K žaru pristavimo prazen kozarec za vlaganje ali drug zbiralnik, ki bo služil zbiranju odpadnega olja. Še bolje bo, če na to opozorimo z oznako na njem.

Po pikniku odnesemo odpadke in jih ločeno oddamo (večino lahko na ekološki otok, ostalo v zbirni center):
  • biološke odpadke, lesen pribor, biorazgradljive krožnike in papirnate servete V RJAV ZABOJNIK ali NA KOMPOST
  • embalažo V ZABOJNIK Z RUMENIM POKROVOM
  • lesen pribor V RJAV ZABOJNIK ali NA KOMPOST
  • ostale odpadke V ČRNI ZABOJNIK
  • steklenice (če niso povratne) NA EKOLOŠKI OTOK ali ZBIRNI CENTER
  • odpadno olje V ZBIRALNIK ODPADNEGA OLJA ali ZBIRNI CENTER

Z majhnimi spremembami v navadah lahko naredimo velike spremembe za okolje.

 

    Klik za povezavo

Zbiranje odpadnega jedilnega olja   

 

Dostopnost