Pustni čas je čas mask, krofov in odpadnega olja

Prihaja pustni čas, čas, ko si nadenemo maske in pojemo velike količine slastnih krofov.

Cerkljanska Laufarija (foto: Laufarija Cerkno)

Kurenti (foto: javni zavod Ptuj)

 

Četudi bomo skriti za maskami, poskrbimo da odpadno olje konča na pravem mestu.

Odpadno olje je živilo, ki s tem, ko konča v okolju (v tleh ali v vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga mikroorganizmi v naravi razgrajujejo več let. Odpadna voda je z vsebnostjo jedilnega olja 3.800-krat bolj obremenjena kot običajna odpadna voda.

En liter na dan odvrženega jedilnega olja v kanalizacijo tako predstavlja obremenitev, ki jo povzroči 19 ljudi.

Pravilno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem

1. Shranjevanje odpadnega jedilnega olja

Olje doma po končani uporabi ohladimo in precedimo v plastično ali stekleno posodo oziroma v namensko posodo za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki jo lahko ob prijavi na e-račun Komunale Škofja Loka prejmete brezplačno na sedežu Komunale Škofja Loka. Možno jo je tudi kupiti.

Prijava na e-račun:

Posodo dobro zapremo in jo do odvoza na zbirno mesto hranimo na temnem in hladnem mestu.


2. Polna posoda za zbiranje odpadnega jedilnega olja in oddaja olja

Ko je zbirna posoda polna, jo odnesemo v enega izmed zbiralnikov, ki se nahajajo na naslednjih lokacijah:

Večje količine lahko oddate tudi v Zbirnih centrih Draga ali Studeno.

Odpadno jedilno olje se predela v biodizel

Odpadno jedilno olje je koristna surovina, ki se predela v biodizel. Iz 1 litra odpadnega jedilnega olja nastane 0,9 l biodizla.

Biodizel je ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja (ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji).

   

Dostopnost