Pravilno shranjevanje živil lahko zmanjša količino odpadne hrane
V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov smo pripravili nekaj nasvetov, kako zmanjšati količino odpadne hrane.
Prvi korak k odgovornejšemu ravnanju s hrano in zmanjšanju količin zavržene hrane je, da se naučimo pravilnega shranjevanja, saj se nepravilno shranjena živila pokvarijo bistveno hitreje.
SADJE IN ZELENJAVA
Sadje in zelenjavo operite šele tik pred uporabo in ne takoj, ko ju prinesete iz trgovine.
Zelenolistno zelenjavo, kot je solata, zelje in motovilec, pred shranjevanjem v hladilniku ovijte v papirnato brisačo.
Živila, ki oddajajo etilen, hranite posebej, saj vplivajo na (prehitro) zorenje drugih. Takšna živila so jabolka, banane, paradižniki, nektarine, breskve in marelice.
Vsako sadje in vsa zelenjava ne potrebuje hladilnika. Banane, brusnice, agrume, nektarine, hruške, breskve, čebulo, paradižnik in krompir lahko hranite na sobni temperaturi ali v shrambi.
Stebelna zelenjava, kot je brokoli, mlada čebula in šparglji, ostane sveža dlje časa, če jo hranite kot šopek rož. Malo jo obrežite, potem pa položite v kozarec z vodo.
Prezrelega sadja nikar ne zavrzite, ampak ga operite, olupite in narežite na koščke ter postavite v zamrzovalnik. Uporabite ga lahko pri pripravi smutijev, osvežilnih napitkov ali kolačev.
MLEČNI IZDELKI
Shranjevanje jogurta in mleka na vratih hladilnika je priročno, a neustrezno. Če želite, da bodo tekoči mlečni izdelki v hladilniku zdržali dlje časa, jih premaknite v zadnji del, kjer je temperatura najnižja.
Strjevanje sira na mestu reza preprečite tako, da to ploskev po rezanju namastite z maslom. Tako bo sir ostal svež.
MESO, RIBE IN JAJCA
Meso se bo v hladilniku najbolje ohranilo na spodnji polici, če pa ga ne nameravate pojesti v dnevu ali dveh, ga zapakirajte v plastično folijo ali neprodušno vrečko in ga hranite v zamrzovalniku.
Če nameravate ribo v kratkem pojesti, je ne zamrzujte, pač pa jo v hladilniku hranite neprodušno zapakirano v posodi z ledom.
Jajca shranjujte v originalni škatli. Če se pred uporabo ne morete odločiti, ali je jajce še sveže, ga položite v kozarec z vodo. Sveže jajce se bo potopilo, staro pa bo plavalo pod gladino.
SUHI IZDELKI
Suhi izdelki, kot so moka, riž, kosmiči in testenine, bodo zdržali dlje časa, če jih boste po odprtju namesto v originalni embalaži hranili v neprodušnih posodah. Nabiranje žuželk v moki in rižu lahko preprečite z lovorovim listom.
Če se sladkor v posodici strdi, vanj za nekaj dni položite svež kruh, ki bo vpil vlago in ga povrnil v prvotno stanje.