Novi zbiralniki električne in elektronske opreme

Podjetje ZEOS je nedavno zamenjalo vse zbiralnike za električno in elektronsko opremo (e-odpadke) na ekoloških otokih v Škofji Loki in Železnikih. Prebivalci teh dveh občin smo tako postali prvi uporabniki zabojnikov v Sloveniji, ki omogočajo ločeno zbiranje baterij.

Bistvena razlika med starimi in novimi zabojniki je posebni predal za baterije, kamor sodijo le prenosne baterije in akumulatorji. Elektronske cigarete in ostale elektronske odpadke še vedno zbiramo v glavnem predalu zbiralnika.

Zabojniki so namenjeni manjšim kosom opreme, zato vas prosimo, da večjo količino e-odpadkov oddate v zbirnem centru Draga ali Studeno.

Kaj sodi v nove zbiralnike?

V nove zabojnike lahko še vedno BREZPLAČNO odvržemo električne in elektronske odpadke, med katere sodijo:

  • Mali gospodinjski aparati (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha, salamoreznice …)
  • Računalniška oprema in zabavna elektronika (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijski sprejemniki, kasetofoni, gramofoni, računalniške miške, kalkulatorji, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalniki, kamere …)
  • Ostala mala oprema in orodja (sušilniki in kodralniki las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivniki, svetilke …)
  • Igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje
  • Prenosne baterije in akumulatorji (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V …) → v modri predal.

Zbirna mesta, kjer lahko BREZPLAČNO oddamo e-odpadke in odpadne baterije:

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje teh odpadkov?

E-odpadki vsebujejo snovi, ki so ob nekontroliranem odlaganju lahko škodljive za zdravje in okolje. Z njihovo oddajo na primerna zbirna mesta poskrbimo, da se obdelajo na varen in okolju prijazen način, materiali pa ponovno stopijo v predelovalni krog.

Odpadno električno in elektronsko opremo zato zbiramo ločeno od drugih odpadkov, pri tem je ne smemo poškodovati ali razstaviti. Le s pravilno ločevanjem odpadkov omogočamo njihovo nadaljnjo obdelavo in predelavo.

Več informacij o ravnanju z odpadki

 

 

 

Dostopnost