Zaščita vodovodnih priključkov in vodomerov pred mrazom

Prihaja čas, ko padejo temperature pod ledišče. Skladno s tem Komunala Škofja Loka podaja opozorilo vsem uporabnikom pitne vode  iz Javnega loškega vodovoda (JLV) in Javnega vodovoda Rovte Lenart Luša (JVRLL), da lahko pride do zmrzali vodomera in vodovodnega priključka, zato poskrbite za ustrezno toplotno zaščito le-tega in občasen pretok vode.

Voda lahko zmrzne predvsem preko noči, ko v vodovodnih priključkih ni pretoka vode, vodomerni jaški pa so slabo izolirani.

Posledice zmrzali so predvsem poškodovani vodomeri, počene vodovodne cevi in prekinitev pretoka vode.

Upravljavec vodovodnega sistema ne more prevzeti odgovornosti za tovrstne poškodbe vodomerov, saj so ti v lasti objektov oz. uporabnikov. Stroške zamenjave in popravila vodovodnih priključkov v tovrstnih primerih je dolžan poravnati uporabnik.

Vsem uporabnikom, katere so prizadele poplave, svetujemo da pregledate jaške in po potrebi kupite termoizolacijske pokrove.

Svetujemo vam, da izolirate pokrov in notranjost vodomernega jaška, dodate toplotno zaščito nad vodomerom (izolacijski materiali — stiropor, mineralna volna, celuloza, folija, pena), preprečite kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oz. okrog instalacij, ob pojavu zmrzali zagotovite kroženje vode po instalaciji.

Preverite tudi objekte, v katerih nimate stalnega prebivališča in so v njih vodovodne inštalacije (npr. počitniške hišice, vikendi, ipd.), gradbišča in novogradnje, kjer dvorišča niso zaključena.

V primeru, da bodo nastale na vodomeru kakršnekoli poškodbe, nam to sporočite na spodnje kontakte:

Dostopnost