Dan v rabljenih oblačilih

Na današnji dan v rabljenih oblačilih nas Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus pozivajo, da si nadenemo oblačila iz druge roke. To so oblačila, ki smo jih kupili v trgovini rabljenih oblačil, si jih izmenjali s prijatelji ali na izmenjevalnicah, našli v babičini omari in jim vdihnili življenje, jih sešili iz starih kosov …

Z oživljanjem rabljenih kosov namesto nakupa novih premagujemo izzive sodobne družbe: hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in prekomerno odlaganje oblačil (vsak Slovenec povprečno odvrže 12 kg oblačil letno). Raziskava Obleka naredi človeka je odkrila, da pri nas delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %.

Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus že četrto leto zapored vabijo, da se dnevu v rabljenih oblačilih pridružimo tudi mi in z zgledom vzgajamo ljudi okrog sebe.

Danes zato oblecimo rabljena oblačila in z zgledom na družbenih omrežjih k ponovni uporabi spodbudimo tudi svoje bližnje. Fotografirajmo se v oblačilih iz druge roke z napisom Dan v rabljenih oblačilih in pripisom #DanVRabljenihOblačilih.

 

Dan je odlična priložnost tudi za izobraževalne ustanove, nevladne organizacije in podjetja, da uporabnike ozaveščajo o pomenu trajnostnega ravnanja. Več informacij, material, prijavni obrazec in ideje za sodelovanje lahko najdete na povezavah:

     

Dostopnost