Zero waste na Vrhniki

Komunala Škofja Loka si je v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora, Občino Železniki, Občino Škofja Loka in Ekologi brez meja včeraj 9. 6. 2021 ogledala Center ponovne uporabe na Vrhniki.

V občinah Borovnica, Log-Dragomer in Vrhnika izvajanje gospodarske javne službe izvaja Komunalno podjetje Vrhnika. V sklopu katerega je nastal tudi projekt DEPO.

v okviru projekta DEPO občane ozaveščajo na predavanjih z različnimi vsebinami, pripravljajo koristne informacije, pripomočke in povezave s področji, povezanimi z ekologijo in trajnostnim razvojem.

Ozaveščanje je spreminjanje zakoreninjenih miselnih vzorcev, ki si jih je posameznik oblikoval od prvih dni svojega življenja. Ti vzorci so posledica vzgoje, medijev, družbe in več tisoč drobnih dejavnikov, ki vplivajo na mnenje posameznika.

Vel informacij o Centru ponovne uporabe in povezavo do trgovine najdete na tej povezavi.

v sklopu ogleda smo se seznanili tudi z uporabo pralnih plenic v vrtcu Vrhnika.

V vrtcu so na pobudo Društva Ekologi brez meja leta 2014 izvedli anketo o uporabi pralnih plenic.

70 % staršev najmlajših otrok je bilo naklonjenih uporabi pralnih plenic v vrtcu, zato so se zanje tudi odločili.

Do poletja so s slovenskim proizvajalcem razvili model plenic za vrtec. Plenice iz organskega bombaža so v vrtcu začeli uporabljati septembra 2014, polno število pa v sredini oktobra 2014. Plenice uporabljajo še danes.

Komunali Vrhnika in Ekologom brez meja se zahvaljujemo za organizacijo dogodka in predloge, ki nam bodo koristili pri nadaljnjem delu na področju odpadkov – Zero Waste