Ravnanje z odpadki, ki so potencialno lahko okuženi

OBVESTILO – NAVODILO

Za preprečevanje širjenja okužb je ključno tudi pravilno ravnanje z odpadki, predvsem tistimi, ki so potencialno lahko okuženi.

Odpadke, ki bi bili potencialno lahko okuženi (robčki, rokavice, respiratorji in maske, pa tudi odpadke od čiščenja prostorov, kot so krpe za enkratno uporabo) je treba odvreči v črn zabojnik in jih pred tem še tri dni hraniti. Ko jih zavržete, jih odložite v plastično vrečko, ki jo je treba tesno zavezati ali  zalepiti in potem namestiti v dodatno vrečo, to pa je treba ločeno hraniti vsaj tri dni.

Vsi ti odpadki lahko nato romajo v črno posodo za mešano zbiranje odpadkov, nikakor pa ne v zabojnike, namenjene za ločeno zbiranje.

Tudi papirnatih robčkov ne odlagajte več v biološke odpadke, celo če menite, da imate le običajen prehlad.

Več informacij lahko dobite na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor ali na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer najdete Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19). Prosimo, da vsa navodila dosledno upoštevate, saj gre za ukrepe za varovanje zdravja vseh nas.

Hvala za sodelovanje in ostanite zdravi!

Dostopnost