Zgodbica o plutovinastem zamašku Plutku

Ali ste vedeli, da je plutovinasti zamašek po odprtju steklenice lahko lep novoletni okrasek?

Komunala Škofja Loka je k sodelovanju pri iskanju novih in norih idej povabila Vrtec Škofja Loka.

Naše sodelovanje se je pričelo že v začetku novembra, ko smo staknili glave in iskali rešitve, kako odpadkom povrniti življenje in kako v to zgodbo vključiti naše najmlajše.

Zbirali smo odpadne sijalke, žarnice, jedilni pribor in plutovinaste zamaške.

Otroci skupine Balončki iz enote Pedenjped Vrtca Škofja Loka so nam pomagali odpadke ponovno uporabiti in jim dati novo življenje.

Tako je nastala zgodbica o plutovinastem zamašku Plutku.

Plutko je plutovinasti zamašek, ki se je prelepega večera zbudil na polici ob ostalih steklenicah s plutovinastimi zamaški v lepo okrašeni trgovini. Kar vriskal je od veselja, ko je videl, koliko novoletnih okraskov in veselja je v trgovini. Poleg njega so vriskali tudi ostali zamaški: Polonca, Alen, Špelca, Mihec in Tilen. Vzdušje v trgovini je bilo neverjetno. Otroci so skakali naokoli in prepevali božične pesmice. Starši pa so hiteli in nakupovali še zadnje dobrote pred prazniki.

Plutko je komaj čakal, da tudi njega izbere takšna družinica.

In želja se mu je uresničila. Izbrala ga je najboljša družina, del katere sta bila tudi punčka Tinka in njen starejši bratec Žan.
Plutko je kar skakal v steklenici, saj je bil tako vesel, da bo lahko z družino preživel prelep večer, kjer bodo peli in plesali. Vsi so sedeli za mizo in občudovali novoletno jelko, ki je krasila prelep dom. Bilo je lepo toplo, tudi Plutku. »Končno se je zgodilo,« si je rekel.

 

 

Nato pa presenečenje. Očka je steklenico tako močno potresel, da je Plutka odneslo iz nje po celi sobi in nato v temen kotiček pod kavč.
V trenutku je bil povsem izgubljen, v oddaljenem delu doma je slišal veselje in nazdravljanje. Nanj pa so vsi povsem pozabili.

Plutku so tekle solze, saj je vedel, da zanj ni več srečnega konca. Spraševal se je, kje so njegovi prijatelji – Polonca, Alen, Špelca, Mihec in Tilen, ali se je to zgodilo tudi njim? V solzah je tisti večer naposled zaspal.

 

A Plutkove zgodbe ni bilo konec. Punčka Tinka ga je že naslednji dan poiskala in odnesla v vrtec, k prijateljem iz skupine Balončki. Otroci so vriskali in tekali sem ter tja.

Plutko je bil povsem zmeden. »Kaj se dogaja, kje sem? Kaj bo sedaj z menoj?« se je spraševal.

Kar naenkrat so ga otroci prijeli v roke in ga pričeli žgečkati s čopičem. Plutko se je smejal na ves glas, otroci pa kar niso nehali. Poleg njega se je smejalo še veliko plutovinastih zamaškov, med njimi so bili tudi Polonca, Alen, Špelca, Mihec in Tilen. Vsi skupaj so se smejali kot že dolgo ne.

Ko so ga prenehali žgečkati, so ga postavili pred ogledalo. Plutko je bil navdušen. Na glavi je imel klobuček rdeče barve, namesto noska pa korenček. Da ga ne bo zeblo, so mu otroci podarili še šal. »Vauuu, kako sem lep. Tako lepega zamaška še nisem videl. Kdo bi sploh rekel, da sem to jaz, Plutko?«

 

 

Že naslednji dan so ga otroci iz vrtca odnesli na Komunalo Škofja Loka. Tam so jih pričakali zaposleni in velika novoletna jelka, polna lučk in drugih okraskov. Otroci so eden za drugim prijemali plutovinaste zamaške in jih obešali na lepo okrašeno novoletno jelko. Plutko je šele tedaj ugotovil, da njega, Polonco, Alena, Špelco, Mihca in Tilna čaka povsem novo življenje, nova naloga in novi izzivi.

Vsi naenkrat so pričeli peti božično-novoletne pesmice in skupaj zasijali na novoletni jelki Komunale Škofja Loka, kjer se smejejo še danes.
Plutko in prijatelji so tako našli novo družino in novo veselje. Njihova zgodba še zdaleč ni končana. Svoje veselje bodo v prihodnjih dneh širili naprej na vse obiskovalce in zaposlene v podjetju Komunala Škofja Loka.

 

     

Komunala Škofja Loka se Vrtcu Škofja Loka, ravnateljici Janji Bogataj, vzgojiteljici Ani in vsem otrokom iz skupine Balončki zahvaljuje za novoletne okraske, ki sedaj krasijo naše prostore.

Dostopnost