Kompostiranje bioloških odpadkov

Kompostiranje je proces recikliranja organskih oziroma bioloških odpadkov, pri katerem nastane kompost.

Kompostiranje je naraven proces razkrajanja organskega materiala, namenjen ekološki pridelavi domačega gnojila z visokim deležem humusa. Pri procesu kompostiranja imajo najpomembnejšo vlogo mikroorganizmi, ki biološko razčlenijo organske odpadke na enostavnejše dele, ki se nato pretvorijo v humus.

Biorazgradljive vreče za domači kompostnik

Vreče za zbiranje bioloških odpadkov, ki jih bomo kompostirali na domačem kompostu, morajo imeti oznako HOME OK compost. Zaradi sestave se biorazgradijo tudi na domačem kompostniku kljub nižjim temperaturam v kompostu.

Vrečke lahko dobimo v vsaki živilski trgovini.

Doma pridelano gnojilo

Kompost je domače gnojilo, ki vsebuje 70–80 % organskih mase, ki je zelo bogata z vsemi osnovnimi hranili kot so dušik, fosfor, kalij in kalcij.  V kompostu se nahaja velika količina humusa, ki absorbira vlago in raztopi minerale, potrebne za rast rastlin.

Kje lahko uporabimo domač kompost?

Pred uporabo kompost dobro presejemo, da odstranimo vse nestrukturirane ostanke (npr. lupine orehov itd.). Te ostanke nato vrnemo na kompostni kup. Količina hranil v kompostu je nekoliko manj izrazita kot pri gnojili, ki jih kupite v trgovini. Zaradi tega gnojenje zahteva večjo količino komposta.

Za domače  vrtove se priporoča 2 do 5 litrov na kvadratni meter.

Dostopnost