Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Ko ocvremo krompirček, spečemo krofe ali pripravimo drugo mastno hrano, moramo uporabljeno olje shraniti ter ga zavreči v poseben zbiralnik. Zlivanje olja v odtok namreč povzroči škodo našemu okolju, odtočnim in kanalizacijskim cevem ter čistilnim napravam. Vsaka kapljica olja, ki jo zlijemo v straniščno školjko ali lijak, predstavlja grožnjo za onesnaženje površinskih voda in podtalnice.

Kaj sodi v zbiralnice za odpadno jedilno olje?

V zbiralnice sodijo odpadna jedilna olja iz gospodinjstev. Tja lahko torej oddate oljčno, sončnično, repično in koruzno olje oziroma mešanico različnih vrst, ki jih poznamo pod imenom rastlinsko ali namizno olje.

Odpadna mast, ostanki hrane, motorno olje in druga maziva v zbiralnike za odpadno jedilno olje ne sodijo.

 

Kratka navodila za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Odpadno jedilno olje v okolju
  • Nalaga se na stene kanalizacijskih cevi in s tem otežuje prehod drugih odplak.
  • Onemogoča vnos zraka, kar povzroči slabše delovanje greznice ali male komunalne čistilne naprave.
  • Onemogoča naraven razkroj in delovanje mikroorganizmov v bioloških odpadkih.
  • Spere se do podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode.
Shranjevanje odpadnega jedilnega olja

Olje doma po končani uporabi ohladimo in precedimo v plastično ali stekleno posodo oziroma v namensko posodo za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki bo kmalu na voljo tudi pri nas.

Posodo dobro zapremo in jo do odvoza na zbirno mesto hranimo na temnem in hladnem mestu.

Polna posoda za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Ko je zbirna posoda polna, jo odnesemo do zbiralnika za odpadno jedilno olje.

Oddaja odpadnega jedilnega olja

Odpadno jedilno olje prelijemo v rumeni zbiralnik. Pri tem vas prosimo, da prazne posode ne pustite ob zbiralniku, ampak jo odnesete domov.

 

Lokacije zbiralnic v občini Škofja Loka

Na ekološkem otoku pri trgovini Mercator v Frankovem naselju Pri trgovini Spar na Kidričevi cesti

Vse zbiralnice odpadnega jedilnega olja v Sloveniji so objavljene na povezavi.

Dostopnost