Tularemija – bolezen, ki se lahko širi z onesnaženo vodo

Francisella tularensis je zelo odporna bakterija. V okolju lahko preživi več mesecev v zemlji, rastlinah in vodi, kar predstavlja vir okužbe za živali in človeka. Odporna je na kislo okolje v želodcu in preživi zamrzovanje. V primerjavi z ostalimi črevesnimi povzročitelji bolezni, je nekoliko občutljivejša na visoke temperature.

Nalezljivo bolezen, ki jo povzroča F. tularensis, imenujemo TULAREMIJA.

Je zoonoza (nalezljiva bolezen živali, ki se lahko prenaša na človeka), ki se pojavlja posamično ali v izbruhih. V Sloveniji je število prijavljenih primerov tularemije zelo majhno. V obdobju od 2005 do 2020 je zbolelo 29 ljudi.

V letu 2021 so prvič potrdili prisotnost te bakterije v onesnaženi pitni vodi lastnega vodovoda za oskrbo s pitno vodo, s katero so se zelo verjetno okužili trije družinski člani v okolici Tolmina.

Tvegana živila

 • Nezadostno toplotno obdelano meso (zlasti domači in divji zajec), mleko okužene živali,
 • Onesnažena pitna voda.

Prenos okužbe

Epidemiološki rezervoar bacila F. tularensis so zajci in nekateri klopi, ki so vse življenje okuženi. Klopi so najpomembnejši prenašalci okužbe. Bacil prenašajo tudi muhe, bolhe, uši, komarji.

 

Bakterija F. tularensis lahko vstopi v telo prek kože, oči, ust, žrela ali pljuč.

Človek se lahko okuži na več načinov:
 • Z dotikom, rokovanjem z okuženo živo ali mrtvo živaljo (zlasti pri lovu na zajce, pižmovke, stepne svizce in druge glodavce),
 • Z ugrizom okužene živali (npr. hrčka),
 • Z ubodom, ugrizom okuženega členonožca (npr. klopa, muhe),
 • Z uživanjem onesnaženih živil (vode ali nezadostno toplotno obdelanega mesa, zlasti zajčjega ali mleka okuženih živali),
 • Z vdihavanjem onesnaženega zraka: razpršenih delcev, prahu pri kmetijskih dejavnostih, košnja trave, nakladanje sena, aerosola onesnažene vode (npr. pitne vode, površinskih voda – rek, jezer…).

Prenos iz človeka na človeka ni dokazan.

Ranljive skupine

Obolevajo moški in ženske vseh starosti.

Zaradi povečanega tveganja za okužbo, sodijo med ranljive skupine: laboratorijski delavci, kmetje, veterinarji, mesarji, pastirji, kuharji in gospodinje.

Okužbe s tularemijo pri človeku preprečujemo tako, da preprečujemo prenos bolezni.

Potek okužbe

Bolezen se pojavi običajno tri do šest dni (lahko tudi en dan ali nekaj tednov) po okužbi.

Začne se nenadno z vročino, mrzlico, glavobolom, utrujenostjo in bruhanjem.

Lahko se pojavijo kašelj, bolečine v mišicah, žrelu in trebuhu ter driska. Telesna temperatura je visoka nad 39°C, pri nezdravljenih traja dva do tri tedne. Lahko pa je povišana dva do tri dni, nato je normalna in potem spet naraste. Bolnik ima lahko po koži različne izpuščaje. Vranica in jetra so pogosto povečani.

Imunost po preboleli bolezni je navadno dosmrtna.

Preprečevanje okužb z živili:

 • Preprečujemo onesnaženje živil z glodavci, mrčesom, drugimi živalmi (zamrežimo okna, izvajamo postopke dezinsekcije, deratizacije).
 • Uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodov.
 • Posebej moramo biti pozorni na higiensko rokovanje s surovim mesom. Pri ravnanju z mesom divjih živali uporabljamo rokavice.
 • Meso pred zaužitjem pravilno in zadostno toplotno obdelamo.
 • Dosledno izvajamo osebno higieno, predvsem pravilno umivanje rok. Roke pravilno in temeljito umivamo še zlasti pred in med pripravo živil ter pred jedjo.
 • Preprečujemo navzkrižno onesnaženje, zlasti onesnaženje že očiščenih in gotovih živil. Pazimo, da teh živil ne onesnažimo bodisi z umazanimi rokami, kuhinjskimi pripomočki, priborom, delovnimi površinami ali z onesnaženimi surovimi živili (mesom).
 • Delovne površine, orodje in pribor uporabljajmo namensko in ločeno (npr. ločeno za surovo meso, za zelenjavo, za gotova živila).
 • Sveže sadje in zelenjavo temeljito očistimo in operemo z varno pitno vodo.

V primeru znakov okužbe s F. tularensis, čim prej poiščite zdravniško pomoč.

Pomemben podatek za postavitev diagnoze je ugriz členonožca (klopa, muhe, komarja) ali stik z bolno ali poginulo živaljo.

Bolezen se zdravi z antibiotiki.

Ob aktivnostih v naravi bodite previdni pri pitju vode iz studencev, saj je precej verjetno, da voda ni preverjena in je lahko zdravstveno neustrezna.

 

viri:

Tularemia – Symptoms, Mode of Transmission, Treatment (healthjade.com)

www.nijz.si

Dostopnost