22.3.2021 Svetovni dan voda – KAJ MI POMENI VODA?

Svetovni dan voda, 22. marec, je bil predlagan na Konferenci Združenih narodov (ZN) o okolju leta 1992 v Riu de Janeiru, v okviru Agende 21, kot dan namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

 

 

 

 

 

 

Vsako leto ZN razglasijo aktualno temo v povezavi z vodo:

  • 2015: Voda in trajnostni razvoj
  • 2016: Boljša voda, boljše zaposlitve
  • 2017: Zakaj odpadna voda?
  • 2018: Narava za vodo
  • 2019: Voda za vse!
  • 2020: Voda in podnebne spremembe
  • 2021: Vrednotenje vode

Ob svetovnem dnevu voda v letu 2021 smo torej vsi povabljeni k razmišljanju na temo: KAJ MI POMENI VODA

in kaj prav vsak od nas lahko prispeva, da bomo še dolgo lahko imeli na razpolago dovolj zdravstveno ustrezne pitne vode.

Komunala Škofja Loka vabi vse  občane, da nam podate vaše mnenje o vodi. Kaj vam voda pomeni v vsakdanjem življenju? Vaše razmišljanje o pomenu vode nam lahko v obliki besedila, fotografije ali risbice  prinesete na sedež podjetja, pošljete po pošti ali na e-naslov: info@komunalaskofjaloka.si.

Časa za oddajo vašega prispevka imate do 30.4.2021.

Najboljša prejeta gradiva bomo nagradili s praktično nagrado in objavili na naši spletni strani.

Vabljeni k sodelovanju!

KAJ POMENI VODA Mojci Müller, ki je v Komunali Škofja Loka zaposlena kot ekologinja in med drugim bdi nad kvaliteto pitne vode ter ustreznim čiščenjem odpadnih vod?

“Nekaj kar nam je vedno na razpolago cenimo šele, ko le-to izgubimo, zato upam, da bo vsaj voda v tem primeru izjema, ki potrjuje pravilo, da je temu tako, zakaj preveč je naše življenje odvisno od nje.

Kako samoumevno je bilo prehajati meje, se družiti s prijatelji, rokovati se vse povprek, do nedavnega in kako drugače je sedaj, pa vse to, kar nas je doletelo ni omembe vredno v povezavi s tem, če oskrba s pitno vodo ne bo zadostna, zakaj ne le, da smo vajeni, da je pitne vode vedno in povsod dovolj, vajeni smo celo tega, da je samoumevno, da velike količine zdravstveno ustrezne pitne vode spustimo čez WC kotličke, jeklene konjičke, vso možno nesnago, za katere spiranje bi popolnoma zadoščala t.i. siva voda v bližini komunalnih čistilnih naprav za marsikaj tudi očiščena odpadna voda  iz KČN.

Kako samoumevno je piti vodo iz gorskega potočka, čofotati v jezerih, odmisliti vse skrbi ob namakanju v slani vodi morja in kako prav tako samoumevno je preveč takšnim uživačem, da je WC školjka smetnjak in zbiralnik nevarnih snovi, vsak grm ob sprehajalni poti zabojnik za mešane komunalne odpadke in gozd za kosovne, kljub temu, da so pri vsaki hiši vsaj dva ali trije zabojniki in zbirni centri skoraj na dosegu roke. Zakaj je tako težko odpadke iz hribov in gora pospraviti v nahrbtnik in doma ločiti? 

Težko razumem, da kljub vsemu napisanemu in povedanemu, še vedno tolikšen del populacije v ospredje postavlja samo svoje želje in koristi, ter s tem pomaga “žagati vejo” na kateri sedimo vsi prebivalci našega planeta, saj se voda  s svojim ciklom kroženja v naravi ne meni ne za posameznike, ne za skupnosti ali meje in ne za politično ureditev.

Razumem, da ljudje, ki niso vpeti v delo v povezavi z vodo o teh temah razmišljajo malo manj, odločevalci širom sveta bi pa zagotovo morali več in bolj povezano, saj je voda v življenju vseh tako potrebna in prisotna, da bi v povezavi z vsako odločitvijo morali razmišljati tudi o njej oziroma o možnih vplivih na njeno razpoložljivost in kvaliteto, pa ne samo “pred domačim pragom”.

Koliko pitne vode in v kakšni kvaliteti nam bo na razpolago torej odločamo vsi, s svojim načinom življenja in odnosa do ekologije nasploh, torej moramo najprej začeti pri sebi in v dejanjih v prid vodi biti vzgled svojim bližnjim, pri svojem delu in v prostem času pa tudi neznancem, s katerimi se križajo naše poti izven našega doma.”

 

Več o svetovnem dnevu voda si lahko preberete na sledeči povezavi: www.worldwaterday.org

 

Dostopnost